ОБ'ЄДНАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙ РОБОТОДАВЦІВ 
медичної  та мікробіологічної промисловості України

Приветствую Вас Гость | RSS

Меню сайта
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 99
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Валюта

Поиск
Календарь
«  Май 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архив записей
Друзья сайта
  • Создать сайт
  • Все для веб-мастера
  • Программы для всех
  • Мир развлечений
  • Лучшие сайты Рунета 
  • Кулинарные рецепты
  • Главная » 2011 » Май » 12 » МОЗ має ефективніше працювати над реформуванням медичної сфери
    15:54
    МОЗ має ефективніше працювати над реформуванням медичної сфери

     

    Віктор Янукович: Міністерство охорони здоров’я має ефективніше працювати над реформуванням  медичної сфери

    Президент України Віктор Янукович переконаний, що Міністерство охорони здоров’я має ефективніше працювати над втіленням реформ у медичній галузі нашої держави. «До питання реформи охорони здоров’я необхідно підходити обережно, не допускати перегинів та авралів. Але обережно – не означає тупцювати на місці, чи ще гірше – рухатися за принципом «крок вперед, два кроки назад».

    На жаль, я досі не побачив у Міністерства охорони здоров’я чіткого і цілісного розуміння реформи, як кажуть, від «А до Я», –  заявив Президент України сьогодні під час засідання Керуючої ради Комітету з економічних реформ.

    «Уже пройшов час адаптації Міністра охорони здоров’я, але я не бачу результатів. Відверто скажу: мене не задовольняє та ситуація, яка зараз  утворилася у Міністерстві охорони здоров’я. І не тільки мене», –  підкреслив Віктор Янукович.

    Президент констатував, що, на жаль, фундаменту для реформи – відповідного пакета законопроектів – й досі немає у парламенті. «Із запізненням майже на п’ять  місяців, і лише після втручання пані Ірини Акімової,  законопроекти про зміни до Основ законодавства про охорону здоров’я та про експеримент у пілотних регіонах були винесені на розгляд Уряду», – зауважив Віктор Янукович.

    Глава держави звернувся до Прем’єр-міністра України М.Азарова з проханням не затягувати остаточне ухвалення Кабміном цих законопроектів – до 18 травня їх треба внести до парламенту.

    На думку Президента, «забуксувала» і побудова нової мережі закладів охорони здоров’я. «Відомо, що закладів первинної медичної допомоги в Україні в чотири рази менше, ніж, наприклад, в ЄС. Чи знає Міністерство охорони здоров’я, скільки сімейних лікарів потрібно у кожному регіоні, і чи має план, як їх підготувати? Я його не бачив», – додав Президент.

    Глава держави нагадав, що понад півроку тому, у листопаді, Міністерству було доручено нанести на карту України контури майбутніх госпітальних округів з урахуванням стану автодоріг. Такої карти досі немає. Міністерство не встигає за процесами «на місцях».

    «Я відверто скажу: сьогодні немає ніякого розуміння між регіонами і міністерствами. Чи ви не  керуєте ситуацією?», – наголосив Віктор Янукович.

    Президент звернув увагу, що у багатьох регіонах, не чекаючи вказівки зверху, місцева влада уже досягла певних результатів в оптимізації мережі та, відповідно, підвищенні якості послуг громадянам.

    «Міністерству слід було б максимально поширювати досвід Полтавської, Миколаївської областей та інших передовиків. Однак цього не відбувається. Зате постійно через ЗМІ розповсюджується негатив про реорганізацію медичних закладів.

    Міністерство охорони здоров’я за чотири місяці не змогло  затвердити чіткі критерії і процедури, щоб такі процеси на місцях не пішли «самопливом», – сказав Глава держави.

    Більше того, за його словами, у пілотних регіонах – Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та у Києві – з 1 січня стартувала робота з підготовки експерименту, а МОЗ, навпаки, її гальмує.

    «Законопроект про експеримент досі не внесено до Верховної Ради. Зведеного плану-графіку експерименту немає. Отже, немає розуміння, як експеримент допоможе у проведенні реформи по всій країні. Регіони практично зупиняються у цій роботі, не розуміючи, що робити далі», – наголосив Президент.

    До позитивів у сфері охорони здоров’я Глава держави відніс старт Національного проекту «Нове життя». «Почалась активна робота у восьми  регіонах з відкриття сучасних центрів. Це –унікальний проект, фактично він в авангарді медичної реформи. Проект демонструє новий підхід до підвищення якості допомоги матері і дитині.

    Перші результати будуть відчутними уже цього року. Хочу наголосити: усі закупівлі в рамках Нацпроекту мають відбуватися тільки на основі оцінки експертів та лише за прозорою й конкурентною процедурою», – підкреслив Віктор Янукович.

    Президент звернув увагу, що згадані центри – це не лише будівлі та обладнання. «Передусім, це – кваліфіковані кадри і нова організація медичної допомоги матерям і народженим дітям. Це пряма відповідальність Міністерства охорони здоров’я», – наголосив Глава держави.     

     Джерело: president.gov.ua

    Просмотров: 590 | Добавил: oormmpu | Рейтинг: 0.0/0
    Всего комментариев: 0
    Имя *:
    Email *:
    Код *: